Středa - Ezechiel 1-7.kapitola. Povolání a činnost proroka v exilu

Biblická hodina - 28.2.2024 Petr Hajčiar - kapiloly 1-7 - prorok Ezechiel

Začali jsme čtením z 1.kapitoly verše 1-3 - kdy a kde prorok působil
Ezechiel - [= Bůh má síla nebo Bůh posiluje]

Byl prý mladším současníkem Jeremiášovým. Roku 597 byl s králem Joachinem odveden do zajetí babylonského, kde se usadil na řece Chébar v Babylonii . Byl ženat, ale žena mu náhle zemřela. Mezi zajatci požíval značné vážnosti a starší judští se s ním radívali o všech věcech. Jako prorok vystoupil prý v sedmém roce před zkázou Jerusalema [592]. Bylo mu prý tehdy 30 let.
Ezechiel 1.kapitola - Zjevení Boží slávy
Ezechielovi se u řeky Kebar zjevila ve vidění Boží sláva. Ezechiel je povolán za proroka. Má hlásat Boží slovo a ukázat izraelskému lidu ve vyhnanství, že je to jejich hřích, který je do této situace dostal.
Z vidění Boží slávy padl na tvář. Po tom, co do něj vstoupil duch, byl schopný vstát.
Ezechiel 2.kapitola
Hospodin mluvil k Ezechielovi ohledně povolání a nabídl mu svitek, který Ezechiel dle instrukcí snědl - přijal Boží slovo (žlozpěvy, lkání a bědování).
Výchova k odpovědnosti svěřeného úkolu - Ezechiel 3.kapitola
Není dobré brát Boží slovo (výzvy a varování) na lehkou váhu (lehkomyslně). Neposlušnost člověka (mě) odvádí od Boží blízkosti. Ezechiel ukazuje (a bude ukazovat) izraelskému lidu nevěrnost vůči Hospodinu, který se o ně pečoval a domlouval jim. Tuto něvěrnost již prorokoval Mojžíš (5.kniha). Bohužel izraelský lid na domlouvání nedbal. Tak se toto může podobat i nám.
Dále jsme četli 4-tou a 5-tou kapitolu z knihy Ezechiel.
Zde v pouličním divadle různými způsoby ukazuje budoucnost izraelského národa. Je zde i poukázána malá naděje pro izraelský národ (malé hrstce), kterému Hospodin nedá zahynout.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Středa - Genesis kapitola 46-50 - Příběh Josefa

Středa - Matouš kapitola 22-28 Ježíšovo vzkříšení a vyslání apoštolů