Středa - 24.4.2024 kniha 1.Paralipomenon

Biblická hodina - 24.4.2024 Oldřich Kadlec - kniha 1.Paralipomenon
Modlitby: Olin Ježek - vyhřezlý obratel, Hanka - starost o něj, jich vnuk - vyléčený nádor.
                 Daniel Hradský - naštíplý obratel po pádu ze stromu.

Četli jsme ústřední motiv této knihy o králi Davidovi - kapitola 13, 15, 16 a 17. Toto jsou kapitoly pro téma, které nám vyprávěl Olin.
David králem nad Izraelem, touží se mít truhlu smlouvy ve své blízkosti. David je válečník a touží si získat Boží blízkost tím, že přesune truhlu smlouvy do Jeruzaléma a mít tak Hospodina na své straně. Při převozu schrány se však stala nehoda a "probudila" se Hospodinova sláva.
Když přišli ke Kídonovu humnu, napřáhl Uza ruku, aby uchopil schránu, protože spřežení vybočilo z cesty. Hospodin vzplanul proti Uzovi hněvem a zabil ho, protože napřáhl ruku na schránu. Zemřel tam před Bohem. 1.Paralipomenon 13,9-10
Davida pojala bázeň před Hospodinem:
V onen den pojala Davida bázeň před Bohem. Řekl: „Jak bych mohl vnést Boží schránu až k sobě?“
1.Paralipomenon 13,12
Truhlu dal dopravit do domu Obéd-edóma Gatského. Tam byla tři měsíce.
Tato skutečnost změnila Davidův pohled na Hospodinovu schránu a pravděpodobně se od levijců dozvěděl, jak se může s Boží schránou nakládat. Připravil pro ni místo a postavil tam stan. Pak podle řádu přesunuli léviovci Boží schránu na ramenou na sochorech, jak podle Hospodina přikázal Mojžíš.
Celý Izrael vystupoval se schránou Hospodinovy smlouvy za ryčného troubení polnic a za zvuku pozounů, cymbálů, harf a citer.
1.Paralipomenon 15,28
Když schrána Hospodinovy smlouvy vstupovala do Města Davidova, Míkal, dcera Saulova, se právě dívala z okna. Viděla krále Davida, jak poskakuje a křepčí, a v srdci jím pohrdla.
1.Paralipomenon 15,29
Boží schránu přinesli a umístili ji uprostřed stanu, který pro ni David postavil. I přinášeli před Bohem zápalné a pokojné oběti.
1.Paralipomenon 16,1
Když David dokončil obětování zápalných a pokojných obětí, požehnal lidu v Hospodinově jménu.
1.Paralipomenon 16,2
A pak začali Izraelci vzdávat chválu a oslavovat Hospodina.
V 17.kapitole David oslovuje proroka Nátana stím, že on sídlí v cedrovém domě a schrána Hospodinovy smlouvy je pod stanovými houněmi. A prorok mu to schvaluje. Ale Bůh v noci promluvil k Nátanovi: ... "Oznamuji ti, že Hospodin vybuduje dům tobě. Až se naplní tvé dny a ty odejdeš ke svým otcům, dám po tobě povstat tvému potomku z tvých synů a upevním jeho království. Ten mi vybuduje dům a já upevním jeho trůn navěky. Já mu budu Otcem a on mi bude synem. ... "
David toto slovo chápal trochu jinak, než však zamýšlel Hospodin, neboť nemohl tušit, jaké jsou Hospodinovy záměry. Ale ON je tak milostivý, že všechno toto připouští a s naším chápáním počítá. Nic nemůže ohrozit Boží plány! Chvála tobě!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Středa - Ezechiel 1-7.kapitola. Povolání a činnost proroka v exilu

Středa - Genesis kapitola 46-50 - Příběh Josefa

Středa - Matouš kapitola 22-28 Ježíšovo vzkříšení a vyslání apoštolů